Haber

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca: Kamuoyunda hukuk bilinci artırılmalı

Yargıtay Başkanı Mehmet Akarca, kamuoyunun hukuk bilincini artıran bir yargının, kendi bağımsızlığını ve Anayasa’da yer alan temel hukuk ilkelerini de güvence altına alabileceğini belirtti.

Yargıtay’da düzenlenen Türkiye Adalet Akademisi Eğitim Dönemi Açılış Törenine Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, Yargıtay Lideri Mehmet Akarca, Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, yargı mensupları ile hakim ve savcı adayları katıldı.

Törende konuşan Yargıtay Başkanı Akarca, yeni eğitim döneminin başarılı ve verimli geçmesini dileyerek adaylara başarılar diledi.

Hakimlik ve savcılık mesleğine ilişkin mevzuat ve davranış kurallarını bilmenin adayların öncelikli görevi olduğunu belirten Akarca, adayların Hakimler ve Savcılar Kanunu ile bu alandaki yönetmelik ve diğer düzenleyici unsurlara süreç boyunca uymaları gerektiğini söyledi. mesleki yaşamları.

Hakim ve savcıların eğitimi konusunda devletin sunduğu imkanların üst seviyede olduğunu kaydeden Akarca, bu imkanların değerlendirilmesi tavsiyesinde bulunarak, şunları söyledi:

“Nitelikli hukukçu olmamız lazım. Nitelikli hukukçu olmazsak yargıya olan güveni artıramayız, yargı sistemini işletemeyiz. Yargı sisteminin iyi işlemesi vatandaşın garantisidir. İnsan haklarının garantisidir.” , hukukun üstünlüğü, temel hak ve özgürlükler, refah, huzur, demokrasi, iyi işleyen yargı “Yargı sistemi ancak sizin gibi genç ve idealist hakim ve savcılar sayesinde ortaya çıkar. Bu yüzden mutlaka çok okumalı ve kendinizi geliştirmelisiniz.”

Yargı bağımsızlığının sağlanması ve Anayasa’daki diğer hukuki ilkelerin çok önemli olduğunu kaydeden Akarca, kamuoyunun bu ilkelere ilişkin farkındalık ve farkındalığının artırılmasının önemli olduğunu belirtti.

Yargının bu düzeydeki bilincini bağımsızlık açısından yükseltmesinin önemli olduğuna işaret eden Akarca, “Halkın hukuk bilincini yükselten bir yargı, aynı zamanda kendi bağımsızlığını ve Anayasa’da yer alan temel hukuk ilkelerini de güvence altına alabilir. Bunu başarmak ise yargıda şeffaflığı tüm bileşenleriyle sağlamaktır.” dedi.

Akarca, devlet sisteminin insan hakları, hukukun üstünlüğü ve demokrasi gibi temellerinin yargının görevini hakkıyla yerine getirmesine dayandığını kaydetti.

Akademi 4 temel alanda eğitimine devam ediyor

Törende konuşan Türkiye Adalet Akademisi Başkanı Muhittin Özdemir, Türkiye Cumhuriyeti’nin köklü bir devlet ve adalet geleneği üzerine inşa edildiğini, adaletin insan eliyle gerçekleştiğini belirtti.

Adaletin gerçekleşmesi için nitelikli avukatların çok önemli olduğunu belirten Özdemir, bilgili ve erdemli avukatlar yetiştirmenin bugün tüm dünyanın “bir numaralı sorunu” olduğunu söyledi.

Türkiye’de hakim ve savcıların eğitiminin köklü bir geleneğe sahip olduğunu belirten Özdemir, Türkiye Adalet Akademisi’nin bu misyonu üstlendiğini ve 4 temel alanda eğitimine devam ettiğini belirtti.

Özdemir, “Amacımız hukuka ve insan haklarına bağlı, tarafsız, bağımsız, özgür vicdanla karar veren, meslek etiği ilkelerini benimseyen, toplumun standartlarını karşılayan hakim ve savcılar yetiştirmektir. adalete ihtiyaç var.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu